Nvidia zou van plan zijn om gpu’s op basis van de nieuwe Pascal-architectuur medio juni tijdens de Computex-beurs in Taiwan te introduceren. Het zal waarschijnlijk om de mobiele varianten gaan en niet om de versie voor desktopkaarten.

De introductie van de eerste Pascal-gpu’s zal in de zomer tijdens de Computex gebeuren en zal vooral op gamelaptops gericht zijn, beweert SweClockers op basis van bronnen. Volgens de site gaat het niet om de GP100-gpu voor desktopvideokaarten, maar om een mobiele vervanger voor de GM204- en GM206-gpu’s. Die gpu’s zijn nog op de Maxwell-architectuur gebaseerd en worden gebruikt voor de GTX 965M tot en met de GTX 980.

Met Pascal maakt Nvidia de overstap van 28nm naar het 16nm-procedé met finfet-transistors van TSMC. Volgens eerdere geruchten krijgt de GP100 17 miljard transistors, meer dan het dubbele van de GM200 van de Titan X en 980 Ti. Daarnaast zou de gpu met maximaal 32GB HBM2-geheugen uitgerust kunnen worden, een 4096 bits brede bus hebben en een rekenkracht van maximaal 12 tflops bieden, schreefVideocardz eerder deze maand op basis van een oude presentatie.

Nvidia zou meer details over Pascal kunnen onthullen tijdens de GPU Technology Conference begin april. De ceo van het bedrijf geeft daar een keynote.

Concurrent AMD gaf in januari al een blik op zijn nieuwe Polaris-architectuur, waarvan de gpu’s later in 2016 moeten verschijnen. In april verschijnen er Lenovo-laptops met Radeon 400M-gpu’s, maar niet bekend is of het daarbij om videochips op basis van de nieuwe architectuur gaat.

2000562776

bron: tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *